Referat af møde i skolebestyrelsen onsdag d. 7. oktober 2020
Til stede: Kirstine, Søren, Christina, Mikkel, Esben, Hanne, Katrine, Carl Emil, Berit og Louise. Erik (kantinen), Trine (sundhedsplejerske) er inviteret.
Fraværende: Julie og Albert
Sag nr. 8
Præstemarkskolens sundhedspolitik
Præstemarkskolens sundhedspolitik har nogle år på bagen og skal revideres. Sundhedsplejerske Trine Kjær-Sørensen og kantinebestyrer Erik Jørgensen deltager i punktet.
Til drøftelse og senere udarbejdelse af ny politik
Bilag
Der er positiv tilbagemelding på Favrskovkortet, maden, smagen og køen. Børnene fortæller positivt derhjemme, og lærerne benytter ordningen og giver god feedback. Erik som forpagter SKIC og dermed også har ansvar for levering af mad til skolekantinen deltager i dette punkt. Trine, sundhedsplejerske, er med til dette møde med sundhedsbriller på. Hun har kun intention om at være rådgivende i forhold til det område.
Vi drøfter sunde fødevare til billigste priser. ”Det sunde” skal forstås, som mest mulig mæt i længst mulig tid i forhold til færrest mulige kalorier. Små sunde ting er ex frugtbægre, hele stykker frugt og grøntblanding. Sunde valgmuligheder for alle børn, så børnene ikke selv står med ansvaret for at vælge det mindre sunde fra.
Juice, saft, icetea og sodavand er alle i kategorien læskedrikke, som har det formål at give den søde smag, så man derefter får lyst til mere sødt. Mælk og vand er at foretrække. Frugtfiber og frisk frugt er bedre end kun saften. Frugten skal dog gerne begrænses og i stedet erstattes af gnavegrønt. Kulhydrater fra ris, pasta kan være gode at få, men det grove er bedst. Jo grovere jo bedre. Rugbrød til suppen eller en fiberbolle er at foretrække.
Størrelsen på portioner kan med fordel variere, så man kan vælge en stor eller en lille portion af dagens ret. Mæt til måltider med måde. Nudging med en mindre portion på stor tallerken eller en god portion i mindre tallerken, da det virker som mere mad. Der anbefales en fordeling på ¼ portion kød, ¼ portion ris/brød, ½ portion gnavegrønt.
Bestyrelsen synes, at det er styr på det meste. Ice tea og andre læskedrikke overvejer bestyrelsen helt at undvære i sortimentet. Man kommer op til Erik for at købe mad. Trine og Erik drøfter/undersøger alternativer, som en sundere erstatning for ice-tea. Det tages op på bestyrelsesmøde igen, og Ice tea kan evt. tillades for en bestemt aldersgruppe.
De små ting er godt for de små elever, som elsker at købe og som ofte et tillæg til deres madpakke. Sæt evt. priserne op for de små ting og ned på de mættende og sunde ting. Alternativt Lille og billig variation af de sunde alternativer. Bestyrelsen ønsker ikke at være for restriktive, da det kan skræmme de store elever til at finde alternative løsninger.
Trine er ude i klasserne og fortælle om sundhed på udvalgte klassetrin. I N/T er sund kost og indhold af madvare en del af fælles mål. I biolog fra 7. klasse er der også et større emne om kroppen, fordøjelsen og lign. Der er på alle klassetrin fokus på bevægelse.
Der er mulighed for at inviterer Trine og Erik med til lignende møder en anden gang.
Sundhedspolitikken justeres, så den ikke indeholder ordensregler. Ledelsen skriver et udkast til næste møde.
Sag nr. 9
Forventningsbrochure
Skolebestyrelsen drøftede i foråret en ”forældre-forventningsbrochure”, der udover forventninger til elever, forældre og personale også kunne indeholde skolens fokus på dynamisk tankesæt. Vedhæftet er den færdige ”brødtekst”; vi har aftalt med Favrskov kommunes kommunikationsafdeling, at de gerne vil sætte brochuren op og trykke den for os.
Til vedtagelse
Bilag
Flere detaljer i brochuren blev drøftet og ledelsen retter til. Det sættes på som punkt til næste møde.
Sag nr. 10
Regler for mobiltelefoner mm
Skolens mobiltelefonregler er kun et år gamle, men i lyset af indførelsen af Favrskov kortet som betalingsmiddel i kantinen, ønsker skolen at stryge sætningen (under Tofthus afsnittet): Elever, der ønsker det, kan få telefonen udleveret i 12- pausen, f.eks. til indkøb i kantinen.
Til drøftelse og vedtagelse
Bilag
Drøftet og vedtaget. Udsendes til alle skolens forældre via Aula.
Evt. og orientering
Herunder efter ønske bl.a. el-løbehjul
Der er lavet opslag til Tofthusets forældre. El-løbehjul er at regne for en cykel, og må derfor kun bruges til og fra skole. Ingen lovgivning om, at de skal køre med hjelm. Man skal være fyldt 15 på offentlig vej. Det indgår også, som en del af vores færdselsundervisning. Dialog med flere hjem omkring dette. Rådet for større færdselssikkerhed har udgivet et skriv om El-løbehjul, som kan lægges ud til forældre som link på Aula.
Fokus på at eleverne bliver gode til at begå sig i trafikken. Informationen sendes ikke kun til Tofthus, i Kærhus og Bakkehus er der også bekymrede voksne og børn.
Tilbagemeldinger fra forældremøder tages på som punkt næste gang.
Covid ramt 9. årgang.