Kære lærerstuderende på 4. årgang
Velkommen i praktik på Præstemarkskolen! Vi ser frem til et godt samarbejde med dig her i din sidste praktik. Vi vil gøre os umage med, at du får en så god og lærerig praktik som muligt, hvor du får mulighed for at knytte dine praksiserfaringer hos os an til dit teoretiske fundament.
Præstemarkskolen som uddannelsessted
Præstemarkskolen er en afdelingsopdelt skole med tre selvstændige huse. Vores indskoling er organiseret i aldersblandede grupper med 6, 7 og 8 årige børn sammen, og lærere og pædagoger arbejder sammen i team om en børnegruppe. Vi har siden år 2000 haft rullende skolestart med skolestart for nye 6 årige en gang om måneden. Vi danner nye 3. klasser, når eleverne starter på mellemtrinnet, og vi danner nye klasser igen på 7. årgang, da vi er overbygningsskole for Korsholm Skole. I indskolingen er lærerne og pædagogerne organiseret i makkerteam, og fra 3. til 9. årgang er lærerne organiseret i årgangsteam. Teamene har ansvaret for børnenes læring og trivsel. Du vil som studerende enten blive tilknyttet en børnegruppe i indskolingen eller et årgangsteam på mellemtrinnet eller udskolingen – afhængig af dine praktikfag. Du vil dog kun blive tilknyttet ét team i én afdeling.
Skolens praktikansvarlige leder koordinerer sammen med praktikmentorerne og de praktikansvarlige lærere din praktik. Når du kommer på skolen første besøgsdag, møder du en repræsentant fra skolens ledelse, praktikmentorerne og dine praktiklærere. Du vil også blive præsenteret i den afdeling, du skal være i. Du mødes med dine praktiklærere, og sammen aftaler I detaljerne i din arbejdsplan – både i forhold til dit skema og de opgaver, der ligger ud over den skemalagte undervisning. Dine praktiklærere har alle enten linjefag eller undervisningserfaring i de fag, de er praktiklærere i, og praktiklærerne har positivt valgt at have studerende.
Når du kommer til os som studerende, ser vi dig både som studerende og som en mulig kommende kollega. Du vil derfor også blive budt velkommen og blive opfattet som en ligeværdig del af personalet, og du må bruge skolens faciliteter på lige fod med alle andre.
Arbejde med kompetencemål, færdighedsmål og vidensmål
Som studerende bliver du en del af et makkerteam/årgangsteam og vil her få mulighed for at samarbejde med kolleger (ud over dine praktiklærere), begrunde, målsætte, planlægge, gennemføre, evaluere og udvikle din undervisning. I dette forum har du også mulighed for at sparre om klasseledelse og relationsarbejde. Målene for arbejdet med kompetencemål, færdighedsmål og vidensmål er uddybet i Praktikhåndbog LU 13 i bilagsafsnittet.
Arbejdsfordeling i praktikperioden
Som studerende følger du skolens regler for tilstedeværelse. I Favrskov Kommune er lærerne på skolen i 35 timer pr. uge, og skolen stiller arbejdspladser til rådighed til forberedelse og møder. På Præstemarkskolen er alle lærere som udgangspunkt på skolen om torsdagen til kl. 16.30, og hvis man har undervisning fra kl. 8, møder man kl. 7.45. Øvrige mødetidspunkter aftaler man internt i teamet. Det gælder også for dig som studerende.
I praktikperioden følger du dine praktiklærere i ca. 12 lektioner, og derudover kan der være lektioner, der bruges til observation. Du deltager desuden i møder – bl.a. ugentlige teammøder – og andre arrangementer, som finder sted i praktikperioden, og der vil være afdelingsmøder, fællesmøder, forældremøder, skolehjemsamtaler mm., som du naturligt deltager i. Du vil også skulle deltage i studietid, andet skolehjemsamarbejde og andre læreropgaver. Dine vejledningstimer er en del af de 35 timers tilstedeværelse.
Vejledning og evaluering i forbindelse med praktikken
Skolen tilbyder 2 timers vejledning pr. studerende med praktiklæreren ud over tiden til den obligatoriske vejledningssamtale (dog max 5 timer pr. praktikhold). På besøgsdagene mødes du med praktiklæreren, hvor I afstemmer gensidige krav og forventninger. I løbet af den første praktikuge skal vejledningen med praktiklæreren indeholde drøftelser og refleksioner i forbindelse med tilrettelæggelsen af undervisningen. Undervejs i praktikperioden koncentreres vejledningen med praktiklæreren om praktiklærerens og dine observationer og om forhold i forbindelse med den aktuelle undervisning med fokus på de kompetenceområder og kompetencemål, der er for årgangen. Midt i praktikperioden holdes den obligatoriske fælles vejledningssamtale med deltagelse af praktikgruppe, praktiklærer og en underviser fra VIA. Ved praktikperiodens afslutning er fokus i vejledningen med praktiklæreren de kompetenceområder og kompetencemål, der er for årgangen samt evaluering af forløbet. I løbet af praktikken får du som studerende vejledning med en mentor, dels i forbindelse med opstart af praktikken og dels omkring generelle emner, samarbejde og skolen som praktiksted.
Bedømmelse og prøve i praktik
Praktiklæreren bedømmer det samlede praktikforløb ved praktikkens afslutning, og du får besked, om du har bestået praktikken eller ej. Du vil løbende få respons på, og have mulighed for dialog om, sin praktik. Vi er opmærksomme på, at der i praktikken skal være plads til og mulighed for at du kan udvikle og øve sig. Præstemarkskolen arrangerer i samarbejde med VIA prøven i praktik. Prøven foregår på skolen. Til prøven deltager fra skolens side enten en praktiklærer eller en anden lærer, som udpeges af skolen.
Hjælp til studerende i praktik
I løbet af praktikperioden står praktikmentorerne til rådighed og kan støtte, hvis du oplever problemer fx i forhold til samarbejde, medstuderende, praktiklærer eller andet. Præstemarkskolen står til rådighed i forbindelse med empiri i relation til dine studier på VIA i hele partnerskabsperioden. Vi forventer, at du inddrager skolen i sit faglige studium, men stiller ikke krav om en bestemt måde at gøre det på.
Studerende på skolen
Præstemarkskolen ser dig som mulig kommende kollega og forventer derfor, at du agerer som andre ansatte i alle forhold. Fx i forhold til sygemelding, påklædning, tavshedspligt og tilstedeværelse på skolen. Hvis man som studerende/lærer ønsker at optage sig selv og/eller elever på video eller andet, kræver det forudgående accept fra forældrene. Spørg evt. praktiklærere eller praktikansvarlig, hvordan man gør.
Praktisk information
Når du kommer på skolen første besøgsdag, får du udleveret skolens velkomstfolder for lærerstuderende med praktisk information om skolen. Og har du spørgsmål alligevel, kan du altid henvende dig til din praktiklærer, den praktikansvarlige på skolen eller andre lærere. Du vil helt sikkert blive taget godt imod.
Vi håber, du får en god praktik!